Zo help je je darmflora herstellen

Zo help je je darmflora herstellen

Last van allergieën, eczeem, opgeblazen buik, mood swings etc? Grote kans dat je darmflora niet is wat het moet zijn. Zo geef je je darmflora een boost.

All disease begins in the gut,” zei Hippocrates ooit. En zo gek was dat niet van Hippocrates. Wist je dat er 100 biljoen organismen in de darmen zitten? Samen is dat goed voor ongeveer ¾ van je immuunsysteem. Dat is nogal wat! Bepaald niet vreemd dus, dat Hippocrates stelde dat ziekten in je darmen beginnen. En ook in de moderne wetenschap worden veel ziektes, van huidziekten tot allergieën, gelinkt aan verstoorde darmflora of zelfs gaatjes in de darmen (leaky gut).

Hoe kom je aan verstoorde darmflora?

Die verstoorde darmflora is ontstaan door gebruik van antibiotica, de pil of andere medicijnen, chronische stress, met een keizersnee geboren worden, slechte voeding van je moeder toen jij in haar buik zat of slechte voeding die je zelf tot je nam.

Maar wat kun je er nu precies doen om die darmflora te herstellen?

Eet ontstekingsremmende voeding

Wist je dat zuivel, gluten, soja, alcohol en suiker ontstekingen in je lijf kunnen veroorzaken als je gevoelige darmen hebt? Probeer producten met deze ingrediënten een tijd niet te eten en kijk of je verschil merkt. Wat je dan wel zou moeten eten?

  • Groene bladgroenten
  • Selderij
  • Radijsjes
  • Broccoli
  • Blauwe bessen
  • Ananas
  • Walnoten en amandelen
  • Chiazaadjes en lijnzaad
  • Kurkuma
  • Gember

Voeg probiotica toe

Dat betekent niet altijd supplementen! Wist je dat er in miso, tempeh, kefir en kimchi heel veel probiotica zit? Maar ook supplementen kunnen helpen. Let dan wel goed op dat je de juiste supplementen koopt (het eerste ingrediënt op de verpakking is het meest voorkomende ingrediënt en je wilt zoveel mogelijk vulstoffen vermijden).

Slaap!

Als je genoeg slaapt heeft je lijf de tijd om zich bezig te houden met helen. Als je nachten maakt van 6 uur of minder, kan dit een negatief effect hebben op de gezondheid van je lijf.

Eet zo puur mogelijk

Laat de overbewerkte producten staan en ga voor puur. Groenten, fruit, granen als boekweit en amaranth etc. Alleen als je suiker, zuivel, alcohol en bewerkte producten laat staan krijgt je darmflora de kans om te helen.

Mocht je last blijven houden van je darmen, kun je altijd even naar de huisarts en bijvoorbeeld vragen om een darmflora-test.  

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!