Weinig energie, slechte concentratie; heb jij een vitamine B12 tekort?

Een tekort duurt járen

Maar je rooft je voorraad vitamine B12 op zoveel verschillende manieren leeg, bijv. door alcohol drinken. Zelfs al is je inname voldoende, dan kan de omzetting en opname hiervan nog steeds verre van optimaal zijn. Klachten bij een laag vitamine B12 gehalte zijn vaak erg vaag, maar de schade door een tekort (zoals zenuwschade) kan ernstig en onomkeerbaar zijn. So let’s check this one out!


Wat doet vitamine B12?

  • Helpt vermoeidheid te verminderen
  • Zorgt mede voor een optimale werking van het zenuwstelsel
  • Goed voor de gemoedstoestand
  • Ondersteunt het immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand
  • Goed voor het geheugen
  • Goed voor het energieniveau
  • Goed voor de leerprestaties en het concentratievermogen


Meten is weten

Door middel van een bloedtest (via de huisarts of via bloedwaardentest.nl) kun je er heel gemakkelijk achter komen hoe het met jouw vitamine B12 status gesteld is. 50+ers en planteneters (vegetariërs en veganisten) wordt het sowieso aangeraden om vitamine B12 te suppleren. Een bloedtest kan dan vooral een check zijn of de vorm van suppletie het gewenste effect heeft én of de dosering voldoende is.

Met de kortingscode pronofit25 ontvang je 25 euro korting op een
vitamine B12 bloedtest!


Verschillende manieren van suppleren

Je hebt verschillende varianten van vitamine B12 suppletie. Zo zijn er tabletten, zuigtabletten, injecties en ook een neusspray. De natuurlijke vorm van vitamine B12 (zoals deze in de natuur voorkomt) is hydroxocobalamine.

Suppleren via een tablet is lang niet altijd ideaal doordat de opname van B12 onder andere wordt beïnvloed door een eiwit (intrinsic factor genaamd) in het maag-darmkanaal en de mogelijkheid van de darmwand om de vitamine op te nemen. Zonder intrinsic factor kan vitamine B12 niet opgenomen worden in het bloed, iets wat juist cruciaal is. Een van de grootste oorzaken van een tekort is de verminderde opname via de maag en darmen, wat vooral bij ouderen, maar ook bij een groot aantal jongeren, een groot probleem is. Vandaar dat o.a. 50+’ers in de risicogroep vallen.

Wij gebruiken zelf de vitamine B12 neusspray en adviseren dit ook aan onze cliënten. Dit is dus geen neusspray voor verkoudheid en het werkt ook absoluut niet verslavend. Het neusslijmvlies is een zeer goed doorbloed oppervlak waardoor stoffen snel en efficiënt opgenomen kunnen worden om vervolgens, via het bloed, door het hele lichaam verspreid te worden. Zo omzeil je het maag-darmkanaal. Eén keer in de week is voor een gemiddelde persoon voldoende om de vitamine B12 spiegel op peil te houden, maar je kunt de neusspray gerust dagelijks gebruiken. Een te veel wordt door het lichaam veilig via de urine uitgescheiden, dus baat het niet, dan schaadt het niet.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!