Hoofdstuk 3, Paragraaf 7
In uitvoering

Eerste hulp bij detoxklachten

Tessa november 1, 2021
Hoofdstuk Progress
0% Complete

Je bent net drie dagen bezig en je krijgt ineens last van hoofdpijn, je begint te snotteren en op je gezicht verschijnt de ene na de andere pukkel. Van die beloofde uitspraken als meer energie en helderheid merk je nog helemaal niets. Of misschien merk je zelfs al na dag één dat je begint te rillen en je nogal sterk uit je mond ruikt… HELP!

Allemaal symptomen die aangeven dat je lichaam aan het opruimen is: een goed teken dus! Ze omarmen is alleen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je niet een afgelegen exotisch resort hebt gekozen voor je detox, maar je sociale leven hier gewoon doorgaat. No worries: er zijn heel wat handige trucjes die je helpen om deze detoxklachten te verminderen.

Hoe sterk je last hebt van ‘detoxverschijnselen’ kan helemaal afhangen van je eetpatroon en levensstijl. Hoe meer die afwijken van de detoxdagen, hoe groter de kans op detoxklachten. Wanneer je al tijdens de pre-detoxdagen merkt dat je klachten krijgt, betekent dit dat er behoorlijk wat opgehoopte afvalstoffen vrijkomen. Supergoed dat je deze ‘schoonmaak’ nu doet! Om te voorkomen dat de klachten tijdens de detox te heftig worden kun je het aantal pre-detoxdagen verlengen.

LET OP:

Ieder lichaam reageert anders. Luister goed naar je lichaam en doe het rustig aan. Wanneer je te veel klachten krijgt, betekent dit dat je lichaam de vrijgekomen afvalstoffen niet goed kan verwerken en afvoeren. Rem je detox dan wat af! Wanneer je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicatie gebruikt of chronisch ziek bent (ook als je een auto-immuunziekte hebt) wordt detoxen afgeraden. Raadpleeg in dat geval altijd eerst een arts.

DUIZELIG & MISSELIJK

Drink meer water, zodat je zeker weet dat het geen uitdrogingsverschijnselen zijn. Mocht dit niet helpen, dan kan het aan een natriumtekort liggen. Voeg wat zeezout toe aan je smoothie of soep.

GASVORMING

Gedurende deze week eet je alleen maar verse, onbewerkte en plantaardige producten, waardoor je enorm veel vezels binnenkrijgt. Dat kun je gaan merken aan je darmen! Zeker wanneer het aantal vezels meer is dan je gewend bent te eten. Ook eet (of drink) je gedurende deze week veel fruit. Fruitsuikers zijn enorm krachtige ontgifters omdat de zuren inwerken op voedselresten die al langer in het maag-darmkanaal zitten. Dit kan gasvorming veroorzaken. Geen zorgen, dit gaat vanzelf weer over! Misschien merk je wel dat de gassen een stuk minder sterk ruiken dan wanneer je veel dierlijke eiwitrijke producten eet. Het fruit en de groenten een klein beetje verwarmen voordat je het eet kan helpen om de gasvorming te verminderen.

HOESTEN EN VERKOUDHEID

Onder andere zuivelproducten kunnen een slijmvormend effect hebben op het lichaam. Verstopte neus, last van je keel, neus, oren of een hoestje waarbij je slijm ophoest? Tekenen dat je lichaam dat slijm weg wil werken! Eén van de eerste dingen die je kunt gaan merken wanneer je stopt met het gebruik van melk, yoghurt, kaas of overstapt op plantaardige zuivel, is dat je minder vaak een verstopte neus hebt en je vrijer kunt ademen. Voor nu is het vooral een teken dat er opgeruimd moet worden. Je kunt wat extra vitamine C nemen in de vorm van een plantaardig supplement om je immuunsysteem een handje te helpen en je ijzervoorraad aan te vullen.

HEFTIGERE MENSTRUATIE

De maandelijkse vrouwelijke cyclus is voor je lichaam een extra kans om zich te ontdoen van afvalstoffen. Een voordeeltje dat vrouwen hebben ten opzichte van mannen! Wanneer je lichaam druk bezig is met een grote schoonmaak, kan het dus best zo zijn dat je bloedingen iets heviger zijn. Doe die dagen rustig aan, neem een lekkere kruik of een moorkussen mee naar bed, voeg pompoenpitjes toe aan je groene smoothie en neem een paar gedroogde pruimen als tussendoortje om je ijzervoorraad aan te vullen.

HOOFDPIJN EN MOE

Dit zijn twee van de meest voorkomende detoxverschijnselen. Zeker als je normaal veel suikerrijke producten eet zoals brood, gebak en koek, of koffie drinkt. Probeer (heet) water of lichte kruidenthee te drinken. Lekker naar buiten gaan helpt ook en slik wat extra vitamine C.

TOILETPROBLEMEN

Te veel of te weinig… Het kan beiden door de detox worden veroorzaakt. Drink genoeg water, begin je dag met een glas heet water. Bij constipatie kun je bitterzout nemen. Los dan één volle theelepel op in een groot glas lauwwarm water en drink dit op een nuchtere maag. Als je verstopt zit helpt het om in beweging te komen. Wandel een rondje voordat je gaat ontbijten. Als je tijdens de detox last hebt van diarree is dat niet direct een probleem, het is beter voor je lijf als de afvalstoffen eruit kunnen in plaats van verstopt blijven zitten. Let wel op dat het niet te lang aanhoudt.

KOU

Tijdens je detox kun je het koud gaan krijgen. Dit komt omdat je lichaam minder hoeft te verbranden en omdat je voornamelijk koude gerechten binnenkrijgt. Zorg dat je je warm aankleedt, ga naar buiten en beweeg. Neem een kopje thee, heet water, een kopje (groenten) bouillon of maak een soep in plaats van een smoothie. Je kunt ook wat extra gember of (cayenne)peper toevoegen aan je thee, smoothie of soep. Dit zijn verwarmende specerijen die je zeker een kick gaan geven. Maak ook een lekkere kruik of een moorkussen en neem deze mee in bed of mee op de bank.

STINKENDE GEUR

Als je normaal gesproken regelmatig vlees, vis, ei of zuivelproducten eet, dan kan dit een vervelende reactie zijn. Het zijn de gifstoffen die je lichaam uitgaan. Neem een hete douche of ga naar de sauna om het uit te zweten. Je huid borstelen met een droogborstel en een (voeten)bad nemen met mineralenzout helpt ook om de vrijkomende afvalstoffen sneller te laten afvoeren.

ONRUSTIG

Gekke dromen of onrustige gevoelens? Niet alleen afvalstoffen kunnen vrijkomen tijdens een detox, ook emoties kunnen loskomen. Onthoud dat dit allemaal bij de detox hoort. In plaats van je emoties te dempen door te gaan eten kun je beter even blijven zitten. Adem rustig in en uit en voel welke emotie het is die de onrust in je veroorzaakt. Dan merk je waarschijnlijk dat deze emotie vanzelf wegebt. Gebruik de tijd die je normaal gesproken spendeert aan eten nu om jezelf extra te verwennen. Ga voor een massage, sauna of spreek gezellig af met een vriendin.

HONGER

Dit was te verwachten! Je eet tenslotte minder dan anders. Vind je de honger te heftig? Maak je smoothie dan wat dikker door extra fruit, bananen, verse dadels of avocado toe te voegen. Zorg dat je jezelf in deze week niet gaat uithongeren. Neem gerust een extra smoothie of stuk fruit wanneer het voelt alsof je te weinig eten binnen krijgt. Je detox gaat op deze manier gewoon door en je voorkomt dat je na deze detox gaat ‘inhalen’.

PUISTJES & HUIDUITSLAG

Wanneer er spontaan puistjes opkomen of andere huiduitslag ontstaat is dat een teken dat afvalstoffen zich via de huid een weg naar buiten banen. Op zich een goed teken, maar niet heel fijn natuurlijk. Kijk goed naar de verzorgingsproducten en make-up die je gebruikt, kies voor een zo natuurlijk mogelijke variant die de huid niet verstopt. Neem wat vaker een zoutbad en let op de hoeveelheid vetrijke producten die je eet. Vooral transvetten en verzadigde vetten, zoals in gefrituurde producten, zijn ongunstig, maar ook als er veel noten of olie door je gerechten zit kan dit een negatief effect hebben op de huid.

PIJN IN GEWRICHTEN & SPIERKRAMPEN

Wanneer je gaat detoxen kan het zijn dat je in het begin meer pijn in je gewrichten, stijfheid en spierkrampen ervaart. Smeer magnesiumolie op de plek waar je de pijn/ kramp ervaart en neem een extra (voeten)bad met basisch mineralenzout. Ook een warm moorkussen kan helpen tegen pijn. Het veen in de moorkussens heeft de functie om warmte op te slaan en langzaam, maar continu af te geven aan gewrichten, spieren en weefsels.

AANHOUDENDE KLACHTEN

Als de klachten niet weggaan of je maakt je zorgen over een aantal bijeffecten, ga dan zeker naar je huisarts en stop met de detox. Het is vervelend om vroeg te moeten stoppen, maar je gezondheid gaat voor alles!

HOW TO HANDLE

DETOXEN TIJDENS EEN DRUKKE WERKWEEK

Niet iedereen heeft de luxe om tijdens een detox in een relaxed kuuroord te vertoeven of een week vrij te plannen. Het meest gunstig is wel om een periode uit te kiezen waarin je niet heel veel sociale events of belangrijke deadlines en afspraken op de planning hebt staan. Hoewel veel mensen vooral de laatste dagen van de herstelfase meer energie en focus ervaren, kan het net zo goed zijn dat jij je, zeker de eerste dagen, niet helemaal je beste zelf voelt. Neem deze dagen dan vooral ook extra tijd voor jezelf en plan elke dag een (beauty)momentje in! Maar goed, het gewone leven gaat natuurlijk ook door, daarom een aantal tips om tijdens een drukke week te detoxen:

  • Maak de avond van tevoren al je smoothies klaar. Bewaar ze in een afgesloten beker of pot in de koelkast of de vriezer. Je kunt ook de ingrediënten al voorbereiden en vervolgens in benodigde porties in de vriezer bewaren. Op het moment zelf hoef je dan alleen nog maar de blender aan te zetten!
  • Lastig omdat het een nieuw recept is? Gebruik een recept dat je al kent en dat past binnen de detox!
  • Neem een tandenborstel mee. Wanneer je minder eet kun je namelijk uit je mond gaan ruiken.
  • Zorg dat je altijd een stuk fruit of verse dadels bij je hebt voor als je echt honger krijgt of slapjes of misselijk wordt. Of voor het geval je alleen nog maar aan koekjes en chocolade kunt denken.
  • Focus je tijdens sociale gelegenheden op het sociale gedeelte! Niet zozeer op het eten.

KUN JE NOG SPORTEN TIJDENS DE DETOX?

Bewegen en zweten stimuleert juist je detox! Maar doe het rustig aan. Kies eerder voor een wandeling of een yogales dan voor een uur hardlopen of een pittige crossfit- of bootcamples. Luister vooral goed naar je lichaam, stop eerder als het nodig is of train wat minder zwaar. Om spierpijn te verminderen kun je een zout (voeten)bad nemen.

Wanneer je gesport hebt en je merkt dat je lichaam wel wat extra’s kan gebruiken, maak dan vooral een extra smoothie! Goede ingrediënten voor een post-workout smoothie?

  • Bleekselderij en komkommer: om je elektrolytenbalans weer op orde te krijgen.
  • Hennep- of chiazaadjes en acaibessen: vol goede aminozuren en essentiële vetzuren.
  • Rode bieten: vol nitraat, wat het zuurstofgehalte in het bloed verhoogt en daarmee ook je uithoudingsvermogen.

Keep on reminding yourself why you are doing the cleanse; for a clearer mind & more energy.

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!