Hoofdstuk 3, Paragraaf 2
In uitvoering

DETOX

Tessa november 1, 2021
Hoofdstuk Progress
0% Complete

Time for some REAL cleaning

THE DAILY DETOX

Wij geloven in de kracht van The Daily Detox. Oftewel: je lichaam zo goedmogelijk in staat stellen om zichzelf élke dag zoveel mogelijk te ontdoen van schadelijke stoffen en zo veel mogelijk goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Je huis maak je ook niet maar één keer per jaar schoon, toch? We hebben niet voor niets zulke krachtige, ontgiftende organen gekregen. Ons lichaam kan zichzelf héél goed gezond en krachtig houden, mits wij het natuurlijk de kans geven (1)!

Juist nu je gezonder begint te eten is het zo belangrijk om de dagelijkse detoxprocessen te ondersteunen om zo maximale resultaten te behalen. Wanneer vetcellen worden afgebroken komen daar opgeslagen afvalstoffen uit vrij en die afvalstoffen wil je het lichaam uit hebben! Pas de principes van The Daily Detox toe en ervaar de effecten van de detox het hele jaar door.

Zorg dat je in een ritme komt. Dat je van bepaalde aspecten zo’n gewoonte maakt dat ze niet meer weg te denken zijn uit je dagelijkse doen en laten. Ons lichaam houdt van gewoontes, van een ritme. Het werkt zelfs beter bij een routine.

 • Begin je dag met een groot glas water en zorg dat je over de hele dag minimaal 1,5 liter water drinkt.
 • Voeg dagelijks een groene smoothie toe aan je dagmenu. In de ochtend of als oppepper in de middag.
 • Maak fruit en groenten jouw number one choice als tussendoortje.
 • Vul bij elke maaltijd de helft van je bord met verse groenten of fruit.
 • Bewaar het eten van dierlijke producten voor je avondmaaltijd.
 • Combineer binnen een maaltijd koolhydraatbronnen niet met dierlijke eiwitbronnen.
 • Doe rustig aan met het toevoegen van vetrijke producten aan je maaltijden.

THE DETOX

Je echte detox gaat beginnen! De komende tien dagen eet je met name groenten en fruit waardoor je spijsverteringskanaal rust gaat krijgen en het echte schoonmaakwerk kan beginnen. Probeer de groentes zoveel mogelijk rauw te eten of stoom ze. Een manier om je voeding binnen te krijgen is via soepen of smoothies. Het is mogelijk om twee tot drie dagen alleen sapjes te drinken en geen vast voedsel tot je te nemen.

Er zijn heel veel verschillende manieren om een detox te doen. Van alleen water tot sapjes of smoothies drinken tot zelfs lichte maar voedzame maaltijden eten. In deze cursus vind je een combinatie van recepten van lichte maaltijden en smoothies. Hier hebben we bewust voor gekozen omdat de detox op deze manier goed aan te passen is per persoon en het te volgen is terwijl je ‘gewone’, drukke leven doorgaat. Is een hele dag alleen smoothies drinken te heftig voor je? Dan kun je de detox ook minder zwaar maken. Neem tot de lunch de smoothies, maar maak voor de avond een lichte maaltijd van veel (gestoomde of geroosterde) groenten met een goede bron van koolhydraten (zoals zilvervliesrijst, quinoa of zoete aardappel). Probeer in ieder geval tot het middaguur veel water en alleen smoothies te drinken, maar nog geen vast voedsel te nuttigen. Op die manier kan je lichaam nog even verdergaan met de ontgiftingsprocessen van de nacht. Eet jij al helemaal plantaardig, zo onbewerkt mogelijk en heb je al wel vaker een detoxkuur gedaan? Misschien wil je dan de detoxdagen wel uitbreiden met 2-3 dagen sappen! In de Juice Special vind je recepten en richtlijnen hoe je dit kunt doen. Geen tijd om je sapjes zelf te maken? Bestel ze dan via SAPJE, via je My Green Happiness membership heb je toegang tot een kortingscode.

Focus deze dagen op jou! Neem tijd voor een massage of gezichtsmaskertje, ga uitgebreid in bad (met mineralenzout) of begin eindelijk aan het boek dat al tijden op je plank ligt. Dit schijnt ook een hele goede tijd te zijn om de rest van je leven op te ruimen; kan je kast wel een opruimbeurt gebruiken of heb je nog achterstallige administratie? Now is the time!

TO KEEP IN MIND:

 • Drink je smoothies heel rustig op en laat elke hap/slok een paar keer door je mond gaan.
 • Drink tussendoor (heet) water, thee of een kopje bouillon.
 • Begin je dag met een groot glas (lauw) warm water, eventueel met het sap van ½ citroen.
 • Wees je bewust van je gedachten. Wat zeg je in gedachten allemaal tegen jezelf? Kies er bewust voor om alleen maar lieve en positieve gedachten te hebben.
 • Wanneer je honger hebt, kun je de porties vergroten. Maar voordat je extra eet: heb je nu echt fysieke honger of eet je uit gewoonte, verveling, stress of emotie?
 • Start met een korte meditatie (10 min tot een ½ uur) voordat je uit bed stapt. Focus op je ademhaling en denk aan drie dingen in je leven (klein of groot) waar je enorm dankbaar voor bent.
 • Start met een body brush voordat je onder de douche stapt en probeer oil pulling eens uit.
 • Doe het rustig aan met sporten. Kies voor een milde vorm zoals een wandeling of een (yin) yogales.

“Fruits have the greatest cleansing power of all foods.’’

– Arnold Ehret

DIT REMT DE DETOX AF:

 • Licht gestoomde/gekookte groenten (i.p.v. rauw)
 • Gezonde koolhydraatproducten (aardappelen, rijst, granen)
 • Vetrijke producten (noten, zaden, kokos, olie)
 • Bewerkte voedingsmiddelen

DIT VERSNELT DE DETOX:

 • Fruit
 • (Rauwe) groenten
 • Plantaardige producten i.p.v. dierlijke producten
 • Onbewerkte producten i.p.v. bewerkte producten
 • Geen alcohol, koffie, zwarte thee
 • Geen geraffineerde suikers
 • Geen transvetten en gefrituurde producten

Boodschappenlijstje Detox-recepten

DRINK YOURSELF CLEAN

Je kunt je smoothies dikker maker door er minder vocht aan toe te voegen. Op die manier krijg je een smoothie bowl die je kunt oplepelen. Handig, want als je een kleine lepel gebruikt, eet je automatisch rustiger! Drink dan tussendoor wel voldoende water. Je kunt je smoothies ook dunner maker door er meer vocht aan toe te voegen. Zeker wanneer je intensief sport of veel zweet kan het goed zijn om je vochtbalans op peil te houden. Drink/eet in beide gevallen je smoothie heel rustig en kauw! Laat elk slokje/hapje een paar keer door je mond gaan. Op die manier krijgen je smaakpapillen de tijd om een signaal naar je hersenen te sturen dat er eten aan komt en kunnen de eerste spijsverteringsenzymen in de mond al hun werk doen.

SAPPEN VS SMOOTHIES

Welke moet je nu kiezen?

Het is allebei supergezond. Een smoothie, gemaakt in de blender, is meer een vloeibare maaltijd. Alle vezels blijven behouden terwijl je in een juice het pure sap overhoudt. Vezels heb je ook nodig, maar in een smoothie gaan bijvoorbeeld twee handen spinazie en in een sap vijf tot tien, samen met nog andere groenten. Daardoor krijg je met een sap dus gemakkelijker nog meer voedingsstoffen binnen. Let er wel op dat je ook gemakkelijker een hele hoop suiker (en kcal) binnenkrijgt als je sap maakt van fruit. Zonder de vezels, dus echt vullend is het niet. Vezels zijn niet alleen belangrijk voor een goede darmwerking, maar ook voor een rustige opname van suikers in de cellen. Vooral wanneer je een sapje maakt is het dus belangrijk om deze voor 70-80% uit groenten te laten bestaan. Ander voordeeltje van smoothies: door de vezels oxideren smoothies minder snel waardoor je ze iets langer kunt bewaren dan sappen.

JUICEN VS BLENDEN

Tja… Daar sta je dan voor het schap keukenapparatuur met je gezonde voornemens. Moet je nu een (slow)juicer of een blender hebben? En wat is het verschil tussen het apparaat van een paar tientjes en die van een paar honderd euro?

Voor elk apparaat geldt: goedkoop is duurkoop. Investeer in een goed apparaat! Goede apparaten zijn vaak duurder, maar dan kun je er wel véél langer plezier van hebben. Zeker wanneer je na een paar keer blenden of juicen hooked bent ga je zó blij worden van een apparaat met goede kwaliteit. Wij kunnen je uit ervaring vertellen dat een goedkope blender in het begin misschien een goed idee lijkt, maar als je er vervolgens drie verslijt in een jaar dan is die duurdere variant ineens lang niet zo duur meer. Ook bespaart het je heel wat frustrerende momenten.

JUICER

Ga je voor een juicer, kies dan een slowjuicer. Doordat deze machine heel langzaam perst, krijg je niet alleen veel meer sap uit je groenten en fruit, maar behoud je ook meer voedingsstoffen dan bij een sapcentrifuge.

BLENDER

Kies voor een blender met een krachtige motor en een stevige kan. Je hebt heel handige kleine blenders waarbij de kan een beker is en je het mes kunt vervangen door een deksel. Ideaal voor als je weinig tijd hebt. Minder ideaal als je graag in één keer grotere hoeveelheden maakt.

De absolute top onder de blenders is de hogesnelheidsblender. Deze blender heeft zo’n enorm krachtige motor dat je in no-time (denk 1,5 minuut) supergladde smoothies of soepen krijgt. De motor is zo krachtig dat je met 4 minuten blenden van koude, rauwe ingrediënten een lauwwarme (rauwe) soep maakt en je gemakkelijker noten en dadels kunt fijnmalen. Het maakt de cellen van de planten nog beter kapot waardoor voedingsstoffen sneller je bloed en cellen kunnen bereiken. De prijs voor een hogesnelheidsblender ligt wel hoger en is dus vooral de moeite waard als je deze ook regelmatig gaat gebruiken.

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!