Slaap je slecht? Heb je dit al eens geprobeerd?

Slaap je slecht? Heb je dit al eens geprobeerd?

Moeite met slapen? Met deze trucjes is in slaap vallen (en blijven) net dat beetje makkelijker. We delen voornamelijk tips uit eigen ervaring. Al eens gehoord van het piekerkwartier?

Thee
Fan van groene thee? Wij ook! Maar zorg ervoor dat je na 16u ’s middags geen groene thee meer drinkt. In groene thee (maar ook in zwarte thee, bijvoorbeeld) zit cafeïne waardoor slapen lastiger kan zijn. Wat drink je dan wel? Kamillethee, bijvoorbeeld, heeft een kalmerend effect.

Televisie- en telefoonschermen uit na 21h
Of op z’n minst je telefoon op nachtmodus zodra de zon onder gaat. Wetenschappers van het Lighting Research Center horend bij het Rensselaer Polytechnic Institute hebben ontdekt dat twee uur achter een beeldscherm met een backlight zorgt voor een flinke afname van de melatonine-aanmaak. En die melatonine heb je nodig om goed te slapen. De nachtmodus van je telefoon remt dat, maar het is natuurlijk beter om helemaal geen telefoon- of computerschermen meer te gebruiken na 21h.

Binaural beats
Het aanzetten van een rustig muziekje of binaural beats (link) kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt. Een meditatie doen vlak voor je gaat slapen kan hetzelfde effect hebben.

Je hoofd legen in een notitieboekje
Lig je te malen voor het slapen? Leg een notitieboekje naast je bed en schrijf je hoofd even helemaal ‘leeg’. Grote kans dat je dan sneller in slaap valt.

Bodyscan
Of een ademhalingsoefening. Focus je op je hele lijf en word langzaam rustig. Hoe het werkt? Ga rustig liggen of zitten en sluit je ogen. Breng je aandacht naar je voeten en ga langzaam omhoog, naar je kuiten, je bovenbenen tot je bij je hoofd uitkomt. Probeer alles heel goed te voelen en er contact mee te maken. 

Piekerkwartier

Psycholoog & Business Coach Albert Sonnevelt adviseerde ons een piekerkwartier te introduceren, twee keer per dag. ‘Als je je bijvoorbeeld heel erg zorgen maakt om iets, plan dan twee momenten op vaste tijdstippen op de dag en ga letterlijk een kwartier piekeren. Schrijf de belangrijkste zorgen op en spreek ze uit. De piekermomenten worden dan tastbaar en dan kun je er ook iets mee. Gooi daarna bijvoorbeeld het papier waarop je je zorgen hebt geschreven weg. Dan wordt het geheid rustiger in je hoofd’ aldus Albert. 

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!