Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Mijn favoriete boeken voor een natuurlijke zwangerschap

Wat dit betreft ben ik een beetje een nerd. Ik vind het héérlijk om te lezen en het onderwerp ‘zwangerschap’ vind ik meteen reuze interessant. Nog dezelfde week dat ik een positieve zwangerschapstest had, ben ik een aantal boeken gaan bestellen. 

Deze lijst is er niet om je de indruk te geven dat je ze ook allemaal moet gaan lezen. Maar maak er vooral gebruik van dat ik dat heb gedaan en je kan vertellen wat ik fijn vond. Dan kun jij weer de boeken uitkiezen welke het beste bij je passen.

Tip: vraag eens rond bij vriendinnen of je boeken kan lenen! Duurzamer en scheelt weer in de kosten.

Shamanic Wisdom for Pregnancy and Parenthood

Ik vond dit boek van Anna Cariad, ontzettend fijn om te lezen omdat het niet zozeer ingaat op het praktische gedeelte van zwanger zijn, de geboorte of de baby, maar meer over de transformatie van vrouw naar moeder. Wat daar allemaal in naar voren kan komen en hoe je door deze tijd heen kunt navigeren. Het heeft meer een sjamanistische inslag met bijvoorbeeld kleine rituelen en ceremonies die je alleen, samen met je partner of met vrienden/familie kunt doen. Dit boek hielp mij stil te staan bij de grootsheid van nieuw leven de wereld in brengen en het mysterie en de magie die daar omheen hangt.

Mama’en

Super uitgebreid boek van Nina Pierson en voor mij echt een must read! Met informatie vanaf het eerste trimester tot de kraamtijd. Heel veel tips voor een natuurlijke zwangerschap. Van yoga-oefeningen, gezonde recepten tot kledingtips en fijne behandelaars. Ik heb ervan gesmuld en sla nog regelmatig het boek open om wat terug te lezen. De bijbehorende podcast met interviews vond ik ook enorm waardevol.

Orgasmic Birth

Orgasme en bevallen in één titel? Klinkt bizar en bijna te mooi om waar te zijn, toch? In dit boek vind je veel geboorteverhalen, maar daarnaast informatie over de bevalling. Ik vond dit boek heel waardevol omdat het een link legt tussen seks en geboorte geven. Iets waar we misschien niet zo snel bij stil staan, maar wat misschien logischer klinkt wanneer je bedenkt dat het geboortekanaal je seksuele organen zijn. En voor een voorspoedige bevalling zijn dezelfde hormonen (oxytocine) nodig als voor seks. Ik snap nu beter waarom interventies (al zo klein als een nieuw persoon die de ruimte in komt), fel licht of het verplaatsen naar een andere locatie de bevalling kan doen stagneren. 

Het boek heeft mij geholpen om een idee te schetsen van een voor mij ideale bevalling. Wat heb ik daar voor nodig en wie wil ik dan om mij heen? Ik ben gaan nadenken over wat ik nodig heb voor een fijne seksuele ervaring, misschien zelfs een orgasme. En wat vooral niet. Welke mate van intimiteit ik nodig heb om daadwerkelijk alles er te laten zijn wat er in dat moment omhoog komt, ook pijn of verdriet. En wellicht ook genot. Een leuk weetje vond ik bijvoorbeeld dat tepelstimulatie kan helpen als persweeën niet op gang komen en clitorusstimulatie kan helpen om het bekkenbodemgebied meer te ontspannen en zo de ontsluiting te helpen.

Er is online ook een documentaire te zien met dezelfde titel. Wat Amerikaans, maar mijn vriend en ik vonden het waardevol om samen te kijken, ook om wat voorbeelden van geboortes te zien.

Ina May’s Guide To Childbirth

Ina May is de meest bekendste vroedvrouw van Amerika en misschien wel van de hele wereld. Haar community The Farm is een plek waar vrouwen van over het hele land heen komen om op een natuurlijke manier te bevallen. Het boek bestaat voor de helft uit geboorteverhalen, wat ik fijn vond om te lezen om zo een idee te krijgen van hoe een geboorte eruit kan zien. Daarnaast bevat het informatie en persoonlijke ervaringen van Ina May en haar team van vroedvrouwen van de bevalling. Welke moeilijkheden kunnen er optreden en wat zou dan kunnen helpen. Zowel gangbare en medische interventies als meer ‘alternatieven’ methoden, zoals het wisselen van positie of tepel stimulatie om de weeën op gang te helpen. 

Als je slechts één boek wilt lezen dan zou ik deze aanraden. Hiermee heb je een combinatie van zowel geboorteverhalen als een mix tussen medische interventies en natuurlijke tips voor de bevalling.

Vrije Geboorte

Dit boek lijkt een beetje op het boek van Ina May en Orgasmic Birth, maar is Nederlands en schrijft meer vanuit persoonlijke ervaring dan vanuit wetenschappelijke onderzoeken. Ik vond het fijn om te lezen om bewuster te worden van de vele interventies die er plaats kunnen vinden rondom een geboorte en dat je daarin altijd zelf de regie mag houden.

The Fourth Trimester

Een boek vol praktische tips en handvatten om na de geboorte van je kind optimaal te herstellen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Geschreven door Kimberly Ann Johnson een yogadocente die dacht zich prima te hebben voorbereid, nog tot jaren later heeft moeten werken aan herstel. Zowel fysiek als mentaal en energetisch. In dit boek deelt ze haar persoonlijke ervaringen, maar ook waardevolle tools en practices die ze in de loop der jaren heeft geleerd. Met o.a. oefeningen om het bekkenbodemgebied te verstevigen, fijne communicatietools voor je relatie, informatie rondom seksualiteit en hulpmiddelen om een support system om je heen te creëren voor na de bevalling. 

Ik vond het fijn om te lezen om me een beetje te kunnen voorbereiden op de heftigheid van de postpartumperiode zodat deze me (hopelijk) niet zo overvalt. Ik heb er o.a. uitgehaald dat het belangrijk is om van te voren al bepaalde dingen met je partner te bespreken, maar ook alvast je beste vrienden en familie om hulp te vragen. Denk aan nadenken over bezoek in de kraamtijd, bij wie kun je álles zeggen, uithuilen en vragen om een knuffel. Maar ook hulp vragen voor het doen van een wasje, koken en de afwas doen. En waar kun je terecht voor goede postpartum behandelingen? Dingen als een massage, yoni steam of buikbinding die je helpen om te herstellen.

De Eerste Veertig Dagen

Dit vond ik een heerlijk boek om te lezen en ik heb er veel inspiratie uit gehaald. Voor recepten die versterkend zijn in de kraamtijd, maar vooral ook de informatie rondom de eerste zes weken na de geboorte en hoe belangrijk en bepalend die zijn voor de gezondheid van de moeder (voor nog jaren daarna!). Na het lezen van dit boek realiseerde ik me pas echt dat ik de eerste zes weken na de geboorte zoveel mogelijk rust moet nemen en me moet laten verzorgen. Dat ik niet ‘stoer’ moet gaan doen en toch zelf allerlei huishoudelijke taken op me moet gaan nemen, maar dat dit een investering is voor mijn gezondheid van de komende 40 jaar! 

De schrijfster Heng Ou is van Chinese komaf en ze deelt hoe de vrouwen uit haar familie op traditionele wijze de kraamtijd aanpakken. De informatie en recepten zijn geïnspireerd op de traditionele Oosterse kraamzorg uit o.a. China en de Ayurveda. Nu zie ik mezelf niet zo snel de recepten met varkensniertjes maken, maar er staan ook genoeg plantaardige suggesties in en informatie waarom bepaalde ingrediënten juist zo goed zijn. Licht verteerbaar en warm is het belangrijkste! 

Hopelijk kun je zelf zoveel mogelijk rusten in de kraamtijd. Wat ik doe is een aantal recepten voorbereiden en invriezen. Daarnaast deel ik wat recepten met vrienden ter inspiratie voor wanneer ze langskomen om te koken of eten te brengen.

The Continuum Concept

Eigenlijk geen ‘zwangerschaps’-boek, maar wel echt een aanrader. Het is een dun, klein boekje en leest gemakkelijk weg. Ik heb het jaren geleden voor het eerst gelezen en is dus niet alleen waardevol met het zicht op baby’s en kinderen, maar ook voor de bewustwording van je eigen patronen.

De schrijfster, Jean Liedloff heeft jarenlang een stam in de jungle van Zuid Amerika geobserveerd en komt tot hele interessante inzichten over de ontwikkeling van de mens. Waarom vinden we het normaal om baby’s de hele tijd rond te bouncen of in de box te leggen? Waarom moeten we steeds opletten en bang zijn dat een kind zichzelf pijn doet? Waarom zijn we als mens altijd maar op zoek naar een doel en vervulling in ons leven?

Voor mij waardevolle inzichten zijn o.a. dat baby’s in de eerste maanden de fysieke nabijheid van een ander nodig hebben om hun energie kwijt te kunnen (veel dragen dus). Dat baby’s en kinderen niet het middelpunt van de aandacht hoeven te zijn, maar dat ze juist willen zien wat jij doet. Zodat ze weten in wat voor wereld ze terechtkomen en wat er van ze wordt verwacht om dat vervolgens dan zelf te gaan doen.

Safe Infant Sleep

Ik kan me heel goed vinden in het idee dat een baby de fysieke nabijheid van zijn ouders nodig heeft in de eerste weken en maanden van zijn leven. Aangezien een baby het grootste gedeelte van die tijd slapend doorbrengt vind ik het fijn om me te verdiepen in slaap. Het idee van co-sleeping spreekt me heel erg aan, maar op welke manier kun je dat veilig doen? Na het zien van dit YouTube filmpje ben ik het boek Safe Infant Sleep van James Mckenna gaan lezen. 

Elk kind en elke ouder is natuurlijk weer anders, dus uiteindelijk kun je pas echt merken wat werkt qua slaap wanneer je een tijd met elkaar doorbrengt. Daarnaast verandert dit natuurlijk ook weer continu. Wat ik fijn vond aan dit boek is dat het me inzicht heeft gegeven in het slaappatroon van een baby. Waarom wordt een baby zo vaak wakker in de nacht, waarom wil het zo vaak aan de borst en waarom slaap je als ouder (en moeder) ook ineens zo licht? Het heeft me een idee (en vertrouwen) gegeven in hoe ik de eerste weken wil slapen met onze baby en hoe ik daarvoor een veilige omgeving voor kan creëren. Absoluut een aanrader dus!

De Eerste 1000 Dagen

Dit is een dun wetenschappelijk boekje van professor Tessa Roseboom waarin ze laat zien hoe belangrijk de eerste 1000 dagen (van conceptie tot de 2e verjaardag) zijn voor een mensenleven. Niet alleen voor het kind, maar uiteindelijk voor de maatschappij in zijn geheel. Een goed begin zorgt voor een sterkere generatie die minder hoeft te leunen op het zorgstelsel. Ook de gezondheid van de moeder is in deze tijd belangrijk, aangezien moeder en kind nog zo onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hoe gezonder de moeder in deze tijd en hoe meer zij gesteund wordt, hoe meer daar de rest van het gezin, de partner en de hele omgeving daar weer van profiteert. 

Het lezen van dit boek heeft mij bekrachtigd in het besef dat het niet egoïstisch, lui of zwak is om vanaf de zwangerschap tot aan het tweede levensjaar van het kind het wat rustiger aan te doen. En dan bedoel ik dat ‘rustiger’ aan doen vooral op het gebied van werk, sociale activiteiten etc. Dat het oké is om hulp te vragen en extra self-care momenten in te plannen. Het is niet alleen goed voor mij, maar ook voor m’n kind en uiteindelijk voor de gehele maatschappij!


Welke boeken heb jij gelezen rondom zwangerschap, geboorte en het ouderschap die je enorm waardevol vond? Deel erover hieronder in de reacties!

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |