Is het een maaltijd of een snack?

Alles over portiegrootte!

We krijgen regelmatig vragen over de grootte van de porties en ook op foto’s en recepten krijgen we vaak reacties als: “Dit is veel te veel “of “dit is echt te weinig”.

Vandaar dat we daar maar eens een blog aan wijden! Allereerst: portiegrootte is voor iedereen anders! Wat voor de één een hele maaltijd is, is voor een ander misschien een snack. Uiteindelijk gaat het erom wat jouw totale inname is op een dag en wat de juiste hoeveelheid is voor jouw lichaam. Iedereen is daarin uniek.

Geef je lichaam de juiste signalen

We horen zo veel vrouwen zeggen: “ik heb te veel fruit gegeten vandaag, voor mij geen avondeten meer.” of “Mijn maaltijd was zo groot, ik heb echt veel te veel gegeten.” Zelfs na het eten van alleen gezonde voeding! (Oké, we geven het toe, wij maken ons hier ook wel eens schuldig aan). Maar op deze manier zenden we een totaal verkeerde boodschap naar ons lichaam! Je vertelt je lichaam dan dat voedsel de vijand is, terwijl je eigenlijk je lichaam aan het voeden bent. Als je het gevoel hebt dat je niet kunt stoppen met eten dan is dat een manier van je lichaam om je te vertellen dat er iets gaande is. Het zou kunnen dat je meer voedingsstoffen nodig hebt (die geef je door het eten van de juiste voeding, dus dit gedeelte is heel belangrijk). Maar het kan ook zijn dat er iets anders aan de hand is. Misschien zijn het emoties die je wegstopt door het eten. Ga dan eens aan de slag met mindfulness. Leer luisteren naar je lichaam en eet met aandacht, zodat je het eten echt kunt afstemmen op jouw lichaam.

Choose foods that love you back

Voel je nooit schuldig als je jouw maaltijd groter maakt! Zolang je luistert naar je lichaam en stopt met eten zodra je verzadigd bent. Wanneer je blijft bij verse onbewerkte plantaardige producten hoef je je over de hoeveelheid veel minder zorgen te maken. Daarin zitten namelijk zo veel vezels en water dat je veel gemakkelijker voelt wanneer je verzadigd bent. Blijf bij de producten die wij aanraden in Your 50 Days of Green Happiness.

Drink water

Je lichaam goed hydrateren, diep ademhalen en het bewegen van je lichaam zijn essentiële onderdelen van een gezonde levensstijl en mogen nooit worden vergeten.

Eet mindfully

Eet aandachtig, luister naar je lichaam, kauw goed en neem de tijd voor je maaltijd! Dan heb je minder kans om teveel te eten.

Houd het licht

Voeg geen extra vlees of vis toe aan je maaltijd. Maak je maaltijden ook niet groter door extra noten, avocado’s of olie toe te voegen. Deze voedingsmiddelen maken de maaltijd zwaarder, ze vertragen je spijsvertering, gebruiken meer van je beauty energie en bouwen gemakkelijker gifstoffen op in je lichaam. Eet die dingen die we adviseren in onze Your 50 Days of Green Happiness boeken.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!