In 5 stappen je dag relaxed afsluiten

En de volgende dag stiekem beter beginnen!

Druk, druk, druk. Vlieg jij ook de hele dag van hot naar her en ben je daardoor ’s avonds nog steeds onrustig? Een beetje extra ‘zen’ in je routine is dan wel welkom of niet? Deze tips van redactielid Caitlyn kunnen je helpen je dag rustig af te sluiten en de volgende ochtend makkelijker te beginnen!

‘Als iemand die altijd laat naar bed ging en dan alsnog uren wakker lag, weet ik hoe het is om je onrustig te voelen. Niet alleen is dat irritant als je in bed ligt, maar je wordt de dag daarna ook vermoeider wakker. Dit staat gelijk aan een rommelig begin van mijn dag en de happiness is dan ver te zoeken. Inmiddels heb ik een avondroutine ontwikkeld, waardoor ik wat meer tot rust kom.’

1. Verbeter de sfeer

Steek een half uur voor je gepland hebt naar bed te gaan een geurkaars aan. De geur maakt niet zo veel uit, maar ik zou gaan voor iets subtiels. Zelf ben ik nu fan van de Ginger & Spice-combinatie. Doordat ik elke avond even een kaarsje brand ruikt mijn kamer sowieso aangenaam, maar heeft mijn hoofd ook de geur gelinkt met naar bed gaan.

2. Ruim op

Vervolgens ruim ik even tien minuten op. Het is maar een klein tijdsbestek, maar je krijgt meer gedaan dan je denkt. ‘Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd.’ Opruimen haalt bij mij letterlijk onrust weg en met deze kleine opruimregel is het gemakkelijk om je huis of slaapkamer bij te houden. Kleine moeite, groot effect.

3. Bereid voor

Een ochtendmens ben ik absoluut niet. Het is dan ook des te makkelijker als ik al het een en ander klaar heb liggen. Zo leg ik alvast een handdoek klaar bij de deur en maak alvast mijn ontbijt voor de volgende dag. Dit zijn ook weer kleine handelingen die ’s avonds maar een minuut of twee kosten, maar in de ochtend met slaapogen zeker een stuk langzamer gaan.

4. Fresh Air

Wanneer ik slaap met mijn raam op een kiertje, of het venster open, merk ik dat ik uitgeruster wakker word. Toen ik verder ging kijken naar dit effect, blijkt dat verschillende onderzoeken ondersteunen dat de hersenen meer tot rust komen in een koudere temperatuur. Wellicht moet je wat beter onder de dekens kruipen, maar met een fluffy deken is dat voor mij geen probleem!

5. Adem in, adem uit

Tot slot neem ik even de tijd om een ademhalingsoefening te doen. Dit kan variëren van vooral focussen op buikademhaling tot een mindfulness oefening waarbij ik focus om al mijn lichaamsdelen te relaxen. Ben je er benieuwd naar? Op YouTube zijn veel varianten te vinden die je begeleiden. Handig om eens mee te oefenen!

‘Natuurlijk houd ik me niet altijd aan deze routine. Wanneer je ergens anders verblijft dan in je eigen huis is het moeilijk om alle punten af te strepen. Ook thuis wil ik soms gewoon naar bed zonder alle poespas. Uiteindelijk lig ik dan toch weer te draaien en heb ik spijt dat ik niet even de tijd heb genomen om weer even zen te worden. Het werkt in ieder geval voor mij, wie weet ook voor jou!’

Good night and good morning!

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!