Hoe doorbreek je de gewoonte van de negatieve gedachten?

Hoe kan het dat onze focus soms meer ligt op het negatieve? Je zult het vast wel herkennen, dat wanneer je een hele goede dag hebt gehad op het werk en één collega of klant geeft kritiek. Voor je het weet ga je naar huis met een onzeker gevoel. 

Bizar hoe dit werkt. Ook al is 90 of 95% van de dag goed verlopen. Juist dat ene punt van kritiek kan je de hele avond (of nacht) bezig houden. Hoe doorbreek je dit patroon?

Dat de focus vaak meer ligt op het negatieve is niet gek. De eerste functie van jouw brein is er namelijk voor te zorgen dat jij overleeft. Als iemand kritiek op jou geeft gaat onbewust jouw alarmsysteem aan. Onbewust geeft het een gevoel van afwijzing. Niet goed genoeg te zijn. Of er niet bij horen. En dat is juist wat we als mens wel graag willen. We zijn allemaal op zoek naar bevestiging. Erkenning. Dat we erbij horen. Dat we ertoe doen. Onbewust wordt dit overlevingsmechanisme nog sterker getriggerd door al jouw ervaringen, herinneringen, filters en aannamen. Alles wat je van jongs af aan hebt aangeleerd. Van je ouders, school, vrienden, collega’s. Hierdoor ben je een verhaal gaan vertellen tegen jezelf. Dat je altijd hard moet werken voor succes. Dat je niet mag falen. Dat je alles perfect moet doen. Dat je maar niet te gek moet doen. 

Iedereen heeft een eigen verhaal. Dat je continu onbewust tegen jezelf vertelt. Waardoor je onbewust op zoek gaat naar feiten die passen bij dat verhaal. ‘Zie nu wel, ik kan het niet.’ ‘Zie nu wel, ik ben niet goed genoeg.’ ‘Zie nu wel…..’

Wat kun je doen als je merkt dat je erin blijft hangen (langer dan 7-30 minuten per dag):

  • Kun je de situatie reframen? Vanuit een ander perspectief bekijken? Wat wil het je leren? Hoe kun je erdoor groeien? Als je elk moment, iedere situatie ziet als mogelijk tot groei, dan ga je het heel anders ervaren. 
  • Luister naar positieve frequentie op youtube. Uiteindelijk zijn gedachten en emotie energie (emotie betekent letterlijk energy in motion in het Latijns). Iedere emotie heeft een eigen frequentie. Als je luistert naar positieve frequentie op YouTube, dan verandert dit jouw gevoel (jouw energie). 
  • Hoe zou je reageren als een goede vriend / vriendin zo tegen je praat? Wat zou je zeggen? Praat tegen jezelf alsof je een goede vriendin bent. 
  • Zoek afleiding, ga dansen, sporten, doe jumping jacks. 
  • Visualiseer / mediteer. Onderzoeken tonen aan dat mediteren hetzelfde deel in jouw hersenen activeert als wanneer jij euforie voelt. 
  • Praat met vrienden, die collega, jouw coach. Praten of schrijven helpt om te relativeren. 

Gelukzaaiers cursus

Wil je meer leren over de werking van jouw mind en hoe je zelf de regie kunt nemen op jouw gedachten, emoties en gedrag? Doe dan mee met de cursus geluk en tegenslagen

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!