Hoe blijf je mentaal sterk in tijden dat het minder positief gaat?

In een situatie zoals deze kan je angst, zorgen of stress ervaren. De angst waarschuwt je voor dreigend gevaar. Hierdoor kun je jezelf beschermen voor mogelijk pijn. Maar hoe zorg je ervoor dat angst niet overheerst? Hoe blijf je mentaal sterk, zonder het gevoel voor realiteit weg te stoppen?

95% van ons gedrag is onbewust en je mind bewandelt graag de bekende weg

Het voelt vertrouwd en veilig. Je gedrag is een direct gevolg van je gedachten. Gebaseerd op ervaringen uit het verleden en aangeleerd van onze ouders, school of de maatschappij waarin we leven. Maar wat als je gedachten je geen fijn gevoel geven? Je doen blokkeren? Je onzeker en klein maken? Hoe doorbreek je deze patronen?

De reden dat veel mensen zich niet / minder gelukkig voelen is, omdat zij in gedachten in het verleden zijn of zorgen hebben over de toekomst. Het grootste gedeelte van de tijd is dit onbewust. Hierdoor is er continu een trigger voor (emotionele) pijn en gevaar, terwijl er op dat moment minder of niets aan de hand is. Begrijp me niet verkeerd, ik snap goed dat je angst, stress en onzekerheid ervaart. Deze situatie grijpt iedereen aan (ook mij). 

Loop jij vast in negatieve gedachten?

Probeer dan deze vijf stappen voor het herprogrammeren van jouw mind

Als je jouw brein wilt herprogrammeren: dus los wilt komen van de manier waarop je tegen jezelf praat is het belangrijk om voor de komende 21 dagen 7-30 min (max per dag! Echt niet langer! Dus ongeveer 1.5 tot 5 minuten per stap) tijd te maken voor de onderstaande vijf stappen. Zie het als een mentaal fitnessprogramma. Als je dit elke dag doet voor 21 dagen lang, dan zal je echt gaan ervaren dat je zelf de regie kunt nemen op jouw gedachten, gevoelens en gedrag: 

  1. Begrijpen: wat zijn de fysieke en mentale signalen (emoties)? Dit punt gaat over bewustzijn, maar vooral ook het omarmen van de emoties. Kun je jouw emoties zien als een signaalfunctie → vertelt iets over jouw behoeften. Ga na wat je voelt: hoe voelt jouw hartslag, waar doet het pijn? Heeft het een specifieke kleur?

Zie dit als jouw deur naar andere gedachten, gedrag en gevoelens. Zie je ‘problemen’ als een mogelijkheid om te groeien. Jouw brandstof om te groeien. 

  1. Reflectie: Wat is de trigger? Wat is de aanleiding? 
  2. Discussie: Ga met jezelf in discussie: wat zijn de feiten (waarheden). Wat is je gedrag? Gebruik de w vragen (wie, wat, wanneer, waarom en hoe?). Schrijf op of maak een mindmap. 
  3. Recheck: kun je patronen ontdekken in triggers, gedachten, overtuigingen en aannames?
  4. Act! Doe iets anders dan normaal. Ga dansen, rennen, praat met iemand, haal jezelf niet naar beneden met je negatieve selftalk. Erover nadenken is oké. Overdenken (jezelf naar beneden halen is zonde van je energie), daar heb je niets aan (dit zorgt letterlijk voor lijden). 

Na het omarmen van je emoties begint het verwerken. Dit is jouw proces  naar verandering. 

Meer leren over het trainen van je mentale kracht?

Leren hoe jij regie neemt over jouw gevoel, gedachten en gedrag? Doe dan mee met de training: Geluk en tegenslagen. Nu éénmalig met een korting van 50%. 

Liefs, Sarah

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!