Eenvoudige tip voor een platte buik

Platte buik?

Even vooropgesteld: plat of niet, wij vinden buiken mooi. En niet alleen mooi om naar te kijken, maar voornamelijk door al die bijzondere processen die zich in je buik afspelen. Maar als die processen niet helemaal smooth verlopen kun je last krijgen van een opgezette buik. Dat kan vervelend zijn (met de knoopjes van je broek open in een restaurant, not our favorite thing in the world). Met deze tip kun je een veelvoorkomende oorzaak van die opgezette buik vermijden.

Laten we beginnen met een stukje informatie.

MAAGSAPPEN

Nadat je op je eten gekauwd hebt, komt het eten in je maag terecht waar de maagsappen ervoor zorgen dat je eten verder verteert. Eiwitten hebben een overwegend zuur milieu nodig in de maag, terwijl zetmeelrijke producten beter worden verteerd in een basisch milieu. Als jij dus tegelijkertijd of vlak na elkaar eiwitten én zetmeelrijke producten eet, worden in je maag tegelijkertijd basische en zure sappen aangemaakt. En dan is de kans groot dat je maag als reactie nóg meer zure sappen gaat produceren (waardoor je oprispingen en maagzuur kunt krijgen) of beide voedingsmiddelen worden niet helemaal goed verteerd waardoor je last krijgt van je buik.

HET VERTERINGSPROCES

Terug naar dat verteringsproces. Verschillende type voedingsmiddelen verteren, logischerwijs, op verschillende manieren. Zo duurt het een stuk langer voor een handje vette pinda’s om te verteren dan een salade met mango en komkommer, bijvoorbeeld. Fruit, namelijk is in vrij korte tijd verteerd. En vetrijke producten duren dus een stuk langer voor ze verteerd zijn. Klinkt best logisch toch? En als je nu eerst een flinke lading vette producten eet en vlak daarna of misschien zelfs tegelijkertijd fruit eet, kan de boel gaan gisten. Die vette producten zijn namelijk nog wel even bezig voor ze verteerd zijn en als dat fruit dan wel verteerd, maar nog niet weg kan, gaat het gisten in dat warme lichaam van je. En ontstaat er een soort filevorming. Het resultaat? Een opgezette buik.

Het is eigenlijk heel logisch: fruit en groente verteert het snelst (een half uur, behalve bananen, die doen er iets langer over), vet het meest langzaam. Daartussen in vind je zetmeelrijke producten (2,5 – 3,5 uur) en eiwitrijke producten (3,5 – 4,5 uur). Goed om te weten: dierlijke eiwitten en vetten verteren net iets langzamer dan plantaardige eiwitten en vetten.

Kortom: begin je dag met fruit of eet het minstens 2 uur nadat je iets anders hebt gegeten en combineer liever geen vetten met licht verteerbare producten zoals fruit en groenten.

Over de beste voedselcombinaties (geen eiwitten en zetmeelrijke producten samen, dus) vind je meer in onze zomer- en winteredities.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!