Dit is één van de grootste oorzaken van acné

Acné kan vele onderliggende oorzaken hebben. Maar wist je dat stress ook effect heeft op je huid? Stress is in principe gezond. Het zorgt ervoor dat je alert bent en goed presteert tijdens een belangrijke presentatie. Met kortdurende stress is dus niks mis.

 ⠀⠀⠀
Maar chronische stress zorgt vaak voor minder goede slaap, minder gezond eten, een verstoorde spijsvertering – waardoor je voedingsstoffen minder goed opneemt – en dat leidt uiteindelijk tot een disbalans.

Het duurt vaak niet lang voordat de huid hier tekenen van gaat vertonen. En als je gevoelig bent voor acné, ontstaan onzuiverheden. Stress verstoort de barrièrefunctie van de huid en het vermindert de goede stofjes in onze huid die ons juist beschermen tegen aanvallen van bacteriën.

Stress veroorzakers

Je lichaam kan stress ervaren door ongezonde voeding, alcohol, koffie, e-nummers, suiker of voeding waar je intolerant voor bent. Maar ook door een ongelukkige relatie, een stressvolle baan, geldzorgen of zorgen over een dierbare.

Je darmen

Als je veel stress ervaart, dan heeft dat ook weer effect op je darmen. Je hebt het vast weleens ervaren: je bent heel verdrietig of boos en kan geen hap door je keel krijgen. Je kan het letterlijk en figuurlijk niet verteren. Zo geeft je lichaam ook aan dat het beter is om even niet te eten, want je verteert het niet goed. Bij stress vermindert de maagzuuraanmaak, maar ook verteringsenzymen en je darmflora hebben er onder te lijden. Dat maakt het moeilijker om voedsel te verteren. En dat kan dus leiden tot spijsverteringsproblemen. En daar heeft je huid dus ook onder te lijden…

Antibiotica is één van de grootste boosdoeners van een verstoorde darmflora. Maar ook stress en ongezonde voeding staan bovenin het lijstje van verstoorders. En als de darmflora achteruitgaat, kunnen ontstekingsbevorderende stoffen en gifstoffen in de darmen ontstaan. Als je darmflora niet in orde is en je spijsvertering is uit balans, dan worden voedingsstoffen minder goed opgenomen. En die voedingsstoffen zijn essentieel voor de opbouw en herstel van de huid.

Bloedsuikerspiegel

En ben jij een zoetekauw? Suiker kan net als stress zorgen voor een onstabiele bloedsuikerpiegel. Om je bloedsuikerspiegel weer stabiel te krijgen, maakt je lichaam insuline aan. En insuline verhoogt de talgproductie en dit zorgt voor een toename van ontstekingen: acné. Beperk daarom de inname van suiker. Zorg voor voldoende ontspanning en slaap en eet meer groenten en fruit for glowing skin!

Meer leren?

Liesbeth de Boer is orthomoleculair therapeut & hormooncoach. Via haar succesvolle programma Weg met Acné heeft ze al honderden vrouwen geholpen naar een mooiere huid én een fitter lichaam! Want door haar holistische aanpak zorgt werken aan een mooie huid ook tegelijkertijd voor meer energie een betere gezondheid.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!