Dit is dé manier om meer tijd te kunnen besteden aan leuke dingen

Ben jij, net als wij, aan het opruimen geslagen na het lezen van ons artikel over de opruimmethode van Marie Kondo? Goed bezig! Je kent ongetwijfeld het gezegde ‘een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd’. Daarom is het nu tijd om nog een stapje verder te gaan dan alleen dat opgeruimde huis. Want we kunnen ons hoofd nog beter op orde krijgen, als we de Amerikaanse schrijfster Sarah Knight moeten geloven. Ze ‘ontwikkelde’ een methode, die ze beschrijft in haar boek Don’t give a f*ck. De schrijfster gaat gaat ervan uit dat wij bijna allemaal te veel aandacht besteden aan zaken waar we helemaal niet om geven. Dit moet ophouden, zo vindt Knight! Zo houden we meer tijd over om aandacht te besteden aan de dingen waar we wel een f*ck om geven (in haar ietwat grove woorden).

De GeenSpijt-methode

Waar Kondo de vraag stelt: “does it spark joy?”, stelt Knight de vraag: “does it annoy?”. In andere (Nederlandse) woorden: “ergert het je?”. Wanneer het antwoord op deze vraag “ja” is, is het de bedoeling dat je geen aandacht meer schenkt aan deze bezigheid. Denk hierbij aan: make-up opdoen als je alleen maar naar de supermarkt gaat, op hoge hakken lopen, uit beleefdheid afspreken met kennissen die je stiekem niet zo mag, naar de verjaardag van je oudtante gaan, die je eigenlijk óók niet zo mag. Kortom, doe geen dingen waar je helemaal geen zin in hebt en waar jij je aan ergert. Zo houd je meer tijd over voor de dingen die je wel heel erg leuk vindt om te doen. Wanneer je besluit om niet meer elke ochtend je haar te stijlen, omdat het je niets uitmaakt wat anderen van je pluizige haar vinden, heb je meer tijd om die lekkere Party Pancakes uit Your 50 Days of Green Happiness te bakken. Daar krijg je gegarandeerd geen spijt van!

Jouw budget

Natuurlijk ligt het allemaal iets genuanceerder. Het is namelijk ook weer niet de bedoeling dat je als een hufter (Knights woorden, niet de onze!) overkomt en al je afspraken afzegt. Gelukkig heeft de schrijfster hier ook iets op bedacht: stel een ‘budget’ in. Maak een lijst van familieleden, vrienden, kenissen, collega’s en dingen waar je veel om geeft. Voor deze mensen (en dingen) wil jij tijd en geld vrijmaken, zij passen binnen jouw budget. Ook wil je voor deze mensen af en toe dingen doen, die je eigenlijk niet zo heel erg leuk vindt. Stel: jij houdt niet van verjaardagen. Dat is precies waarom jij op een hele beleefde manier tegen je oudtante hebt gezegd dat je niet naar haar verjaardig komt.Toch besluit je om wel naar de verjaardag van je zus te gaan. Guess what: she made the list!

Blijf beleefd

Knight benadrukt dat het belangrijk is om altijd aardig en beleefd te blijven (tenzij je net besloten hebt dat je niks geeft om aardig en beleefd te zijn natuurlijk). Het is niet de bedoeling van de methode dat je andere mensen kwetst. Wanneer je besluit om ergens niets om te geven en er geen aandacht, tijd of geld aan wilt besteden, laat dit dan op een aardige beleefde, maar toch eerlijke manier weten. Ja, dat klinkt inderdaad best lastig.

Prioriteiten stellen staat centraal in de methode van Knight. Het is niet de bedoeling dat je nergens meer om geeft. Het is wel de bedoeling dat je van jezelf duidelijk weet wat je heel erg belangrijk vindt en wat je heel erg onbelangrijk vindt. Zodat je meer tijd kan besteden aan dat eerste en veel minder tijd aan dat laatste.

Wil jij meer weten over hoe jij ook meer tijd kunt besteden aan dingen die je heel erg leuk vindt? Het boek van Don’t give a f*ck kun je vinden in de (online) boekenwinkel voor 15,-

Leestip: Heb je het artikel over het opruimen van je huis Marie Kondo stijl, van hoofdredacteur Gabriëlle al gelezen?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!