Deze E-nummers zijn niet vegan

by Tessa Moorman

Deze E-nummers zijn niet vegan

Het liefst eten wij zo puur en onbewerkt mogelijk. Maar ook wij grijpen heus wel eens naar een plantaardige stroopwafel of een makkelijke vleesvervanger. Maar in sommige van die producten kunnen niet-plantaardige E-nummers verstopt zitten.

Yep, je leest het goed. Sommige E-nummers zijn bijvoorbeeld gemaakt van gelatine of zelfs van insectenbloed (yuk!). Welke E-nummers niet vegan zijn?

De E-nummers die je bijvoorbeeld beter kunt vermijden zijn:

– E120, gemaakt van insectenbloed en wordt gebruikt als kleurstof.
– E441, gelatine.
– E472, bestaat vaak uit dierlijk vet.
– E542, bendermeel(fosfaat).
– E640, gemaakt van slachtafval en gelatine. Wordt ook wel glycine genoemd.
– E901, bijenwas.
– E904, een materiaal gewonnen uit de afscheiding van bepaalde luizen (schellak).
– E913, ook wel lanoline genoemd en is een wasachtige stof verkregen uit schapenwol.
– E966, ook wel lactitol genoemd en wordt gemaakt uit melksuiker (lactose). 
– E1105, Lysozym is een enzym dat van nature voorkomt in speeksel, traanvocht, bloed en (moeder)melk.

En zo zijn er nog véél meer E-nummers die je als je veganistisch eet beter kunt vermijden. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft alle E-nummers met dierlijke producten voor je op een rijtje gezet in een handig schema. Dat vind je hier.

Meer

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Nee, niet die cookies. Andere cookies. Web-cookies. Accepteren Meer informatie

Privacy & Cookies Policy
× Stel Tessa een vraag