De voedingstekorten die je oploopt met The Green Happiness

Hoe zit het met eiwit, calcium en vitamine D?

Help, wanneer je Your 50 Days of Green Happiness volgt loop je allerlei voedingstekorten op! Niet alleen allerlei vitamine- en mineralentekorten, maar misschien nog wel gevaarlijker; een eiwittekort. Echt? Heb je ooit wel eens zoveel groenten en fruit gegeten als tijdens Your 50 Days of Green Happiness? Hoeveel ‘loze’ calorieën in de vorm van olie, boter, geraffineerde suiker of witte meelproducten zie jij voorbijkomen in onze recepten?

Wanneer je al eventjes bezig bent met Your 50 Days of Green Happiness of onze boeken goed hebt gelezen maak je je over deze uitspraak waarschijnlijk helemaal geen zorgen. Maar wanneer je ons nog niet zo goed kent kunnen we best begrijpen dat je je daar wel zeker zorgen over maakt! Vandaar onze uitleg over de geruchtmakende voedingstekorten:

Eerst even testen

Onze voedingsadviezen baseren we, net zoals bijvoorbeeld het Voedingscentrum, grotendeels op wat de Gezondheidsraad adviseert op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur. We hebben het geluk dat we geen adviezen hoeven te maken die geschikt zijn voor álle lagen van de bevolking en we hebben geen banden met grote bedrijven waar we rekening mee moeten houden. Onze doelgroep eet vaak al redelijk gezond, maar voelt zich tóch niet optimaal. De doelgroep blijkt vaak intelligent te zijn en een bovenmatige interesse te hebben voor voeding. Naast de informatie die de Gezondheidsraad ons biedt kijken we ook naar de natuurgeneeskunde en de honderden studies die worden gedaan op het gebied van voeding in relatie tot gezondheid, zoals van Colin Campell of Dr M Greger. Studies waarvan wij vinden dat ze niet genegeerd mogen worden en waarvan wij denken dat jij ze wilt weten! Daarnaast vinden het dierenwelzijn en de impact die ons eetpatroon heeft op het klimaat, milieu en de aarde belangrijk. Vandaar dat onze adviezen op sommige vlakken afwijken van de reguliere diëtetiek.

Eiwittekort

Hoeveel eiwitten hebben we nu daadwerkelijk nodig? De voornaamste functie van eiwitten zijn groei en herstel. Als baby, wanneer je lichaam zich in korte tijd enorm ontwikkelt, heb je de meeste hoeveelheid eiwitten nodig. Voor hoeveel procent denk je dat moedermelk bestaat uit eiwitten? Het antwoord is 6%. Ja echt, geen grapje, 6%! De Wereld Gezondheidsraad geeft ook aan dat wij minimaal die 6% van onze dagelijkse energie-inname uit eiwitten nodig hebben om ons dagelijks eiwitverlies op te vangen, maar veel extra hoeven we nu ook weer niet, zo zeggen zij. Wanneer zo’n 9% van onze voeding uit eiwitten bestaat krijgen we vrijwel allemaal ruim voldoende eiwitten binnen. Wist je dat wanneer je voldoende calorieën binnenkrijgt om op een gezond gewicht te blijven en deze calorieën haalt uit verse onbewerkte (voornamelijk plantaardige) producten, je vrijwel nooit een eiwittekort kunt krijgen? Kunnen wij je wel uitleggen, maar kijk eens hier en hier, daar wordt het nog veel beter uitgelegd. En wat nu als je enorm veel krachttraining doet? Dan heb je ook meer eiwitten nodig, in absolute hoeveelheden, niet zozeer in procenten. Je totale voedingsinname moet dus omhoog! En van dat harde trainen, daar krijg je die spieren van. Dat laten deze plantaardige krachtpatsers wel zien.

Vitamine B12 en vitamine D

Die ga je niet binnenkrijgen met een volledig plantaardige voeding. Maar is je status gegarandeerd goed wanneer je wél dierlijke producten eet? Nee, ook niet. Laat deze vitamines dus áltijd regelmatig checken. Oók wanneer je dierlijke producten eet en óók wanneer je suppleert. Waarom? Omdat inname niet hetzelfde blijkt te zijn als opname! Dat hangt met allerlei factoren samen; hoe goed je voedsel wordt verteerd, de hoeveelheid intrinsieke factor die wordt geproduceerd in de maag, de mate van stress die je ervaart, noem maar op. Wij zijn geen er geen voorstander van om zomaar in het wilde weg pillen te gaan slikken. Voorkom dat je later voor verrassingen komt te staan en doe een check. Zo weet je zeker dat je aanpak het gewenste effect heeft.

Jodium, calcium en omega vetzuren

Meer uitleg over specifieke voedingsstoffen, zoals jodium, calcium en omega 3-vetzuren vind je terug op de veelgestelde vragen pagina op onze website. Maar natuurlijk ook in onze zomer- en wintereditie van Your 50 Days of Green Happiness.

Wanneer je specifieke klachten hebt of medicijnen gebruikt is het altijd verstandig om je behandelend arts in te lichten als je je eetpatroon gaat veranderen en dit onder begeleiding te doen van een diëtist of voedingsdeskundige. Je kunt altijd bij ons terecht voor advies en begeleiding, mail dan naar [email protected].

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!