Chocolade als superfood

Wat is rauwe cacao?

Zoals de meeste wel weten is cacao dé grondstof voor chocolade. Cacao wordt gemaakt van cacaobonen, deze vruchten groeien aan cacaobomen in Midden- en Zuid-Amerika. Onder hoge druk wordt er massa uit de boon geperst, waardoor er cacaopoeder en -boter ontstaat. De boter en poeder worden beiden gebruikt als grondstof voor allerlei cosmetische (hydraterende werking) en eetbare producten. De poeder die uit de cacaoboon komt is de puurste vorm van rauwe cacao en draagt de meeste gezondheidsvoordelen en voedingstoffen. Het is een van de beste superfoods uit de natuur!

De gezondheidsvoordelen van rauwe cacao

Cacao is rijk aan antioxidanten

Cacao zit vol antioxidanten. Het bevat veel flavonoïden, dit is een sterke soort antioxidant. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten.

Cacao bevat essentiële mineralen

Cacao bevat allerlei essentiële mineralen die nodig zijn voor stofwisselingsprocessen en een optimaal zuurstofgehalte in ons bloed. In rauwe cacao zit veel magnesium, wat belangrijk is voor je hersenen, stofwisseling en immuunsysteem. Naast magnesium bevat cacao ook veel koper en ijzer, die allebei erg belangrijk zijn om het zuurstofgehalte in je bloed op peil te houden.

Cacao bevordert je geestelijke gezondheid

Naast antioxidanten en mineralen bevalt cacao ook fenylalanine, een stofje dat in je lichaam wordt omgezet tot dopamine. Dopamine zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit en ken je waarschijnlijk ook wel als het gelukshormoon. Op deze manier bevordert dopamine je geestelijke gezondheid, het verhoogt je libido en motiveert het jou om in actie te komen.

Cacao als anti-hoestmiddel

In cacao zit theobromine. Dit stofje werkt verzachtend wanneer je veel moet hoesten en brengt na inname een beschermend laagje aan achterin je keel. Onderzoekers melden zelfs dat theobromine effectiever schijnt te zijn bij hoesten dan codeïne, dat in bepaalde hoestmedicatie zit. (Bron: https://wset.com/amp/news/offbeat/study-chocolate-could-be-better-for-your-cough-than-syrup)

Cacao beschermt je huid

Cacaoboter dat vaak in cosmetische producten wordt gebruikt, vanwege zijn sterk hydraterende werking, is rijk aan de vitaminen K en E. Vitamine K zorgt ervoor dat je huid sterk en soepel blijft. Daarnaast beschermt vitamine E je huid tegen vrije radicalen en vroegtijdige huidveroudering.

Rauwe cacao toevoegen aan je voedingspatroon

Als je wil profiteren van de gezondheidsvoordelen van cacao, dan is het belangrijk om cacao te gebruiken in zijn puurste variant, zo onbewerkt mogelijk dus. Je kunt deze superfood op verschillende manieren toevoegen aan je voedingspatroon. Doe bijvoorbeeld wat rauwe cacaopoeder in je smoothie, smoothiebowl, havermout of maak je eigen fancy chocoladerepen.

Ga jij liever voor makkelijk? Er zijn genoeg gezonde varianten van chocoladerepen te vinden in de supermarkt! Pak dan het liefst rauwe chocolade waar lekker veel cacaopoeder inzit of ga voor een chocoladereep met minstens 70% cacao. Waarom minstens 70% cacao? Hoe hoger het percentage cacao, hoe hoger de concentratie antioxidanten en voedingsstoffen én hoe minder ruimte er is voor toegevoegde suikers.

Onze favoriete rauwe chocolade

Lovechock

Lovechock maakt vegan, biologische, rauwe chocoladetabletten en repen. Ze laten pure rauwe cacao samenkomen met superfoods zoals hennep, baobab en dadels. Écht een van onze favoriete rauwe chocolade merken! Je kunt Lovechock chocolade kopen bij biologische supermarkten zoals de Ekoplaza en gezondheidswinkels zoals de Holland & Barrett. Neem hier een kijkje op hun website – Lovechock | Lovechock RAW chocolate

Holy Chocolates

Holy Chocolates maakt handgemaakte, vegan en biologische bonbons. De bonbons worden gemaakt van rauwe cacao, natuurlijke ingrediënten en geneeskrachtige kruiden. Kan het nog gezonder? Je kunt deze pareltjes bestellen via hun website – Holy Chocolates

RAW Organic Food

Het assortiment van RAW Organic Food kent verschillende gezonde snacks. Onze favorieten zijn de pure chocoladereep met maar liefst 80% rauwe cacao en de cacao bites. Ze zijn vegan, biologisch en bevatten alleen maar natuurlijke ingrediënten. Je kunt deze snacks bij de meeste supermarkten vinden in de biologische schappen.
Neem hier een kijkje op hun website – Home – Raw Organic Food

Test link

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor
de Masterclass FIRE!